Att göra sin egen granola är ju en av de senaste frukostrenderna och en riktigt bra start på morgonen. Du gör superenkelt din egen med betydligt mindre socker och fett än köpta & helt utan tillsatser och istället mängder av nyttiga frön och nötter. Gör man sin egen så får man ju full koll på ingredienser och smak. Snabbt går det och det passar mig toppen då jag inte har tålamod att hålla på och rosta müsli i flera timmar;) (Skillnaden mellan müsli och granola är i princip den att granolan är rostad med lite honung, olja och vatten medan müslin bara är en blandning.)
Det finns hur många recept som helst om man letar runt lite men här bjuder jag på mitt:
2 dl hasselnötter
4 dl fiberhavregryn
5 dl boveteflingor
2 dl sötmandel
1,5 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
2 dl kokosflingor
2 msk honung
2 msk vatten
2 tsk majsolja (alt. solros)
1 tsk kanel
2 dl torkade aprikoser
1,5 dl russin
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Hacka hasselnötterna och mandlarna grovt.
3. Blanda gryn & kokos med de hackade nötterna, mandlarna & pumpakärnorna.
4. Blanda ihop honung, olja, kanel och vatten i en skål och ringla det över grynen. Rör runt. Bred ut på en bakpappersklädd plåt
5. Rosta i 15-20 minuter och rör om då och då tills du fått önskad knaprighet. (Beroende på ugn, se till så det inte blir för bränt!)
6. Klipp aprikoserna i små bitar.
7. Vänd ner aprikoser och russin i den rostade blandningen.
Ett litet tips!
Fyll en snygg burk med hemlagad müsli och ge bort i present. Omtanke fullproppad med fibrer och vardagslyx!
Lämna ett svar